top of page

"Sve što putem hrane unosimo u organizam, gradi nas i mijenja, a o tome što smo unijeli ovisi naša snaga, naše zdravlje i naš život“, još je jedna Hipokratova izjava koja bi nas trebala potaknuti da biramo one namirnice koje nas štite i koje pozitivno djeluju na naše zdravlje.

 

Raznolikost i umjerenost je osnova pravilne prehrane. Treba jesti raznoliku hranu jer se samo tako mogu osigurati sve organizmu potrebne tvari. Hrana se više ne promatra samo s aspekta potreba adekvatnog unosa u cilju pravilnog rasta i  razvoja već i kvaliteti života čovjeka, u prevenciji liječenju i ozdravljenju mnogih bolesti. Sve više se govori o hrani koja ima pozitivne utjecaje na zdravlje, naročito zbog bolesti koje su učestale u razvijenome svijetu, a poslijedica su upravo nepravilne prehrane, prehrani zasnovanoj na prerađenoj hrani i ne unošenja određenih sastojaka iz hrane. Unosom hrane određujemo  našu budućnost. Medicina i nutricionizam u suradnji, sve više otkrivaju veliki utjecaj pravilnog načina života i prehrane na cjelokupno zdravlje stanovništva, a znanstvenici su potvrdili da pravilan način prehrane i zdrav i uredan život mogu biti preduvijet u suzbijanju danas smrtonosnih kroničnih degenerativnih bolesti.

 

Sjemenke konoplje su nutricionistički gledano najpotpunija namirnica u prirodi. Sadrže sve esencijalne aminokiseline i esencijalne masne kiseline nužno potrebne za razvoj i održavanje zdravog organizma. Niti jedan drugi izvor ne sadrži sve esencijalne aminokiseline u tako lako probavljivom obliku niti esencijalne masne kiseline u omjeru idealnom za zadovoljavanje potreba ljudskog organizma. Kao bogat izvor dijetetskih vlakana osiguravaju urednu probavu. Sadrže značajne količine B i E vitamina i minerala, posebice kalcija, kalija, željeza i magnezija.

 

Stoga redovitim konzumiranjem proizvoda od konoplje, i to posebice u neprerađenom obliku u kojem su sačuvani svi korisni sastojci, znatno će te doprinijeti raznolikosti esencijalnih tvari koje unosite u organizam, i to u dovoljnim količinama, a koji su nužni za postizanje i održanje kvalitete života.

Znanstvene spoznaje

 

Brojna su se znanstvena istraživanja bavila ispitivanjem učinaka industrijske (korisne) konoplje na ljudski organizam (cannabis sativa L).

Nomen est omen - Ime je znak

Riječ "sativa" u latinskom nazivu biljke znači "korisna". Tako da bi ispravnije bilo varijantu konoplje čija je namjena prehrana ljudi nazivati "korisna konoplja" a ne "industrijska konoplja".

Tradicija uzgoja

Konoplja je dokazano prva kultivirana biljka i povijest njena uzgoja seže u daleku prošlost (10 tisuća godina). Zbog nutritivnog sastava sjemenki konoplja je važan izvor prehrane od davnina. Konopljino platno je također prvi prozvod ljudskih ruku.

Najstariji sačuvani drevni kineski, indijski, grčki i rimski zapisi navode ljekovita svojstva konoplje. 

Neka tvoja hrana bude tvoj lijek a tvoj lijek neka bude tvoja hrana

Hipokrat (o. 460. pr. Kr.– 380. pr. Kr.)    
bottom of page